Potravinové alergie

06.09.2009 Celý región

Alergických reakcií na potraviny pribúda a potravinová alergia sa stáva celosvetovým problémom.
Pritom sa môže jednať o pravú alebo o nepravú alergiu, tzv. pseudoalergiu, pri ktorej dochádza k prehnanej reakcii organizmu na látky, ktoré sa v potravine nachádzajú, napríklad kvôli jej nesprávnemu skladovaniu. Príznaky oboch typov alergií sa líšia minimálne a následky taktiež. Ako je teda možné, že dnes nám škodí to, čo doteraz bežne jedávali naši predkovia?
Jednou z hlavných odlišností nášho súčasného jedálneho lístka od toho v minulosti je pridávanie konzervačných látok, farbív a stabilizátorov do zložiek potravín. Celkovo poznáme až 3000 prísad, ktoré sa pridávajú do jedál a sú potenciálnymi pôvodcami alergických ťažkostí.
Ďalším dôvodom je konzumácia potravín, ktoré sa bežne v našich zemepisných šírkach nevyskytujú a naši predkovia nemali možnosť ich ochutnať. Radí sa sem najmä tropické ovocie a morské živočíchy. Tu však rovnako môže dôjsť aj k reakcii organizmu v dôsledku skríženej alergie. Skrížená alergia je založená na princípe podobnosti alergénov. Ak ste alergický na niektorú látku a následne skonzumujete inú, ktorá sa tej pôvodnej podobá na viac ako 70 %, vaše telo zareaguje rovnako prehnanou reakciou, ako na samotný alergén. Takto môže u pacienta alergického na roztoče dôjsť k prudkej reakcii organizmu na kôrovce (napríklad krevety), hoci ich ochutnal po prvý raz v živote.
Najčastejšie dochádza k prejavom skríženej alergie v kombinácii peľová alergia a ovocie alebo koreňová zelenina. Medzi najčastejšie skrížené alergie sa radí:
Peľ brezy a liesky: jablko, hruška (jadrové ovocie), mrkva, petržlen, zeler (koreňová zelenina), lieskový orech (prípadne ďalšie skrížene reagujúce orechy), čerešne, slivky, marhule, broskyne (kôstkové ovocie), kiwi, fazuľa, hrášok, zemiaky (čistenie surového zemiaku)
Peľ tráv a obilnín: paradajka, paprika, kôstkové ovocie a arašidy, pomaranč, kiwi, melón, hrášok, (kaleráb, reďkovka), v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy: obilie, obilná múka, kukurica, ryža
Byliny (najmä palina): zeler, petržlen, mrkva, korenie (koriander, rasca, fenikel, čierne korenie, aníz, tymian, paprika... ) cibuľa, cesnak, kôstkové a jadrové ovocie, arašidy, orechy
Ambrózia: banán, melón, uhorka, cuketa
Najťažšie reakcie bývajú na orechy a oriešky (vlašské, lieskové, búrske, mandle, kešu) a na rôzne semienka (sezamové, ľanové, slnečnicové). Alergie na búrske oriešky sú veľmi agresívne a sú prípady, ktoré sa končia úmrtím.
Ak pacient reaguje na latex, je 10 % pravdepodobnosť, že bude reagovať na banán, avokádo, mango, kiwi, gaštan, papáju alebo zemiak. Pokiaľ je alergický na niektoré z vymenovaného ovocia či zeleniny, pravdepodobnosť reakcie na latex sa zvyšuje na 35 %.
Vzhľadom na dlhú pamäť ľudského organizmu sa pacientom alergickým na niektorú potravinu odporúča túto celkom vysadiť počas celého života. Niekedy môže dôjsť k prípadom, kedy po určitej dobe malé množstvo alergizujúcej potraviny reakciu nevyvolá. Je to však len dočasné a po skonzumovaní určitého množstva môže dôjsť k ešte prudšej alergii ako v minulosti. Preto by si každý alergik mal dávať pozor na to, čo konzumuje.
Sandra Kotzigová
PR Consultant
 

Vyberte región